Συχνες Ερωτησεις

1. Τι κάνει ένας ψυχολόγος;

Ο ψυχολόγος μελετάει την ανθρώπινη συμπεριφορά εστιάζοντας στη σχέση που έχει με την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και με το περιβάλλον. Προσπαθεί να αναλύσει για ποιον λόγο ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται με μη λειτουργικό τρόπο και να δώσει λύσεις βάση των επιστημονικών ευρημάτων. Συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση λύσεων στα επιμέρους προβλήματα (π.χ. κακές διαπροσωπικές σχέσεις ,βία, ψυχικά προβλήματα κ.α.)μέσα από την προσεκτική συλλογή πληροφοριών , την ανάλυση και την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης,

2.Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί ο ψυχολόγος να προσφέρει βοήθεια;

Στον ψυχολόγο πάμε όταν νιώθουμε μπερδεμένοι, ανίκανοi να διαχειριστούμε το πρόβλημα που μας απασχολεί και όταν έχει αλλοιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Συχνα, βέβαια, υπάρχει η ανάγκη να ψάξουμε τις βαθύτερες μας σκέψεις, να βάλουμε σε μια σειρά τις ανάγκες μας χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μια ανάγκη για αυτοβελτιώση, Κάποια από τα προβλήματα που μπορουν να οδηγήσουν σην αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας είναι:

 • Προβλήματα σχέσεων και οικογενειακές δυσκολίες
 • Δυσκολίες εργασίας ή σχέσεων στην εργασία
 • Συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης, θυμού ή παραίτησης
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Φοβίες και προβλήματα άγχους
 • Προβλήματα διάθεσης όπως κατάθλιψη και συναισθηματική απόσυρση
 • Προβλήματα πρόσληψης τροφής όπως ψυχογενής ανορεξία ή βουλιμία
 • Χρήση ουσιών
 • Δυσκολίες προσαρμογής μετά από τραυματικές εμπειρίες όπως απώλεια ή κακοποίηση
 • Πένθος
 • Κρίσεις Πανικού
 • Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
 • Θέματα Αναπαραγωγής
 • Θέματα σεξουαλικότητας

3.Πόσο διαρκεί η συνεδρία και ποίο είναι το κόστος;

Η συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά και συνήθως γίνετε σε εβδομαδιαία συχνότητα. . Η μέρα και η ώρα που διενεργούνται οι συναντήσεις είναι συνήθως σταθερές μετά από συμφωνία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Το κόστος ιδιωτικά κυμαίνεται από 40 εώς 100 ευρώ. Προσωπικά, το κόστος της συνεδρίας το έχω ορίσει στα 40 ευρώ για ατομική συνεδρία, 50 ευρώ για συμβουλευτική ζεύγους (90 λεπτά) και παρέχεται επιπλέον έκπτωση σε οικονομικά ασθενέστερους θεραπευόμενους. Αν υπάρχει ανάγκη κατ’οικον επίσκεψης το κόστος είναι μεγαλύτερο, όπως και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (50 ευρώ).

4.Ντρέπομαι να μιλάω, πως θα καταφέρω να μιλήσω σε έναν ψυχολόγο;

Ο λόγος είναι το μέσο το οποίο θα βοηθήσει τον ψυχολόγο να κατανοήσει τα προβλήματα που σας απασχολούν και να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις. Ο φόβος είναι λογικός, και συχνά χρειάζεται κάποιες συναντήσεις έτσι ώστε να φύγει και να αναπτυχθεί η θεραπευτική σχέση. Η αμηχανία συνήθως απομακρύνεται γρήγορα, και ο θεραπευόμενος εκφράζει ανοιχτά τα προβλήματα που τον απασχολούν.

5.Χορηγείτε ψυχιατρικά φάρμακα;

Όχι, αυτό δεν είναι η αρμοδιότητα των ψυχολόγων αλλά μόνο των ψυχιάτρων που έχουν ειδικευθεί στην ιατρική και την ψυχοφαρμακολογία. Κανένας ψυχολόγος δεν επιτρέπεται να συνταγογραφεί ούτε να χορηγεί οποιαδήποτε φάρμακα. Η κύρια αρμοδιότητα των Ψυχολόγων είναι η θεραπεία μέσω του λόγου. Όταν κρίνεται απαραίτητο υπάρχει συνεργασία με ψυχιάτρο ή παιδοψυχίατρο.

6.Στον ψυχολόγο πάνε μόνο οι «ψυχικά διαταραγμένοι» ή οι «άρρωστοι»;

Ο ψυχολόγος αποτελεί το μέσο για τη διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου, την ψυχοσωματική ολοκλήρωση και την βελτίωση των διαπροσωπικών επαφών. Δεν αφορά μόνο ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν την αυτοβελτίωση.

7.Τι ισχύει για το απόρρητο των συνεδριών;

Σύμφωνα με την νομοθεσία ( άρθρο 9 του νόμου 991/79), ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί το απόρρητο για όσα πληροφορείται σε μια συνεδρία. Δικαίωμα άρσης του απορρήτου έχει όταν υπάρχει ο κίνδυνος να βλάψει ο θεραπευόμενος τον εαυτό του κάποιον άλλον.

Κλείστε Ραντεβού

Σημείωση: Συμπληρώνοντας τη φόρμα στέλνετε αίτημα για ραντεβού. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο για επιβεβαίωση.

Please wait...
Επικοινωνήστε μαζί μου

Δεν είμαι Online αυτή τη στιγμή, παρακαλώ αφήστε μήνυμα και θα επικοινωνήσω το συντομότερο δυνατό.

Πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω;

Πατήστε Enter για να στείλετε μήνυμα