Φίλος ή Γονιός

12 Οκτ Φίλος ή Γονιός

Ο ρόλος του γονιού προκαλεί τις περισσότερες φορές ανασφάλεια, άγχος και συχνά νιώθουμε απροετοίμαστοι για αυτό που θα αντιμετωπίσουμε. Τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα και το βάρος της ευθύνης μεγάλο αλλά συνάμα και σπουδαίο.

Πολύ συχνά η νέα γενιά γονέων αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να είναι φίλος των παιδιών παρά γονιός. Γονείς που είναι απογοητευμένοι από την άκαμπτη, σκληρή και απόμακρη συμπεριφορά των δικών τους γονιών θεωρούν ότι θα αποφύγουν να πληγώσουν και αυτοί τα παιδιά τους με το να γίνουν φίλοι τους.

Οι φίλοι , όμως, είναι ισότιμοι. Οι γονιός έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αναθρέψει , να μεγαλώσει και να καθοδηγήσει το παιδί του. Οφείλει να βάζει όρια στην συμπεριφορά του και να θέτει κανόνες που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια προσωπικότητα υγιή και ικανή να συνυπάρξει με τους άλλους και να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Το παιδί είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει μόνο του την καθημερινότητα, από το να καλύψει τις βασικές του ανάγκες μέχρι κι τις πιο περίπλοκες. Κοντά του χρειάζεται να νιώθει ότι έχει τους γονείς του, οι οποίοι είναι πιο δυνατοί και ικανοί στα να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και να νιώσει ασφαλής.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στόχο που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους για επίτευξη οι γονείς είναι η δημιουργία μιας σχέσης που θα στηρίζεται στην καλή και ειλικρινή επικοινωνία.

Επικοινωνώ με το παιδί μου δεν σημαίνει ότι είμαι φίλος του αλλά ότι το κάνω να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του. Το κάνω να νιώθει αποδεκτό για αυτό που είναι και το βοηθάω να διορθώσει τις αδυναμίες του ή και να τις αποδεχτεί. Ξέρει ότι σε μένα θα βρει την στήριξη και την φροντίδα όταν την χρειαστεί και ότι θα είμαι κοντά του για να το σηκώσω από χαμηλά , όχι για να το κατακρίνω, αλλά για να αναλογιστούμε και οι δύο τις ευθύνες για τα λάθη μας και να προνοήσουμε για το μέλλον.

Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν πολλούς φίλους στη ζωή τους αλλά γονείς μόνο εμάς. Είναι τόσο σπουδαίος και πολυσύνθετος ο ρόλος του γονιού που είναι άδικο να εξισώνεται με τον ρόλο του φίλου. Ο γονιός είναι η βάση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, για τις αξίες και την ηθική που θα αποκτήσει καθώς και το πρότυπο που θέλοντας και μη θα ακολουθεί η δικιά του συμπεριφορά.

Ο φίλος έρχεται και φεύγει, αγαπά και προδίδει ο γονιός , όμως, οφείλει να είναι πάντα κοντά στο παιδί.

 

Μαρία Προβατά, Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Κλείστε Ραντεβού

Σημείωση: Συμπληρώνοντας τη φόρμα στέλνετε αίτημα για ραντεβού. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο για επιβεβαίωση.

Please wait...
Επικοινωνήστε μαζί μου

Δεν είμαι Online αυτή τη στιγμή, παρακαλώ αφήστε μήνυμα και θα επικοινωνήσω το συντομότερο δυνατό.

Πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω;

Πατήστε Enter για να στείλετε μήνυμα